Ryż w kulturze tajskiej

Ryż w kulturze tajskiej

Ryż ma kluczowe znaczenie dla żywności Azji Południowo-Wschodniej. Każdy kraj w regionie ma z nim swój szczególny związek. Jest neutralnym 'Maypole’ na środku stołu, wokół którego tańczą wszystkie inne smaki. Wypełnia żołądek i karmi duszę. Jest tak stały i niezawodny jak letnie deszcze.

Ryż jest tak kluczowy dla tajskiego jedzenia, że ​​nie pytasz znajomych, czy jedli już obiad,
pytasz “Tarn khao ayang?” czy “Bai kin khao ma?” ( „Czy jadłeś już ryż?” lub „Czy chcesz
zjeść trochę ryżu?”). Dlaczego? Ponieważ – i może to być najważniejsza rzecz, której
obcokrajowcy nie rozumieją w tajskiej kuchni – ryż nie jest dodatkiem, to danie główne,
wszystko inne na stole, nieważne jak ogniste, zadziorne czy pyszne, jest
akompaniamentem. .

tajski ryż

Ryż tak głęboko ukształtował Tajlandię i jej mieszkańców, że jest czczony na każdym etapie
życia. Jest to sedno tajskich zwyczajów i integralna część obchodów narodzin, ślubów i
śmierci, rozrzucone po podłodze podczas kremacji w celu oddzielenia żywych od umarłych.
Sama jego uprawa przekształciła krajobraz z dziewiczego lasu w tętniące życiem, zielone
pola ryżowe, wypełnione życiodajnymi ziarnami ryżu. Nie wspominając o mnóstwie ryb, żab
i ptaków, które można schwytać i przetworzyć na pożywienie.

suszenie ryżu
Suszenie ryżu w tajandii

Nie mocz swojego ryżu z sosem curry. Delektuj się każdym ziarnem. Zaangażuj się w niego
jak prawdziwą gwiazdę swojego tajskiego posiłku. Ryż jest twoim przyjacielem, sojusznikiem
i najlepszym sposobem na pozbycie się palącego chili.

Jak gotować ryż:

Warto trzymać się zasady 1 porcja ryżu na 1 ⅓ porcji zimnej wody.

Najpierw wypłucz ryż pod zimną bieżącą wodą, aż spłynie trochę skrobi. Ryż
i odmierzoną wodę wlać do garnka, który ma szczelnie przylegającą pokrywkę. Umieścić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Jak tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.

Gotuj około 10-12 minut. Kiedy czas minie, spróbuj. Jeśli nie jest do końca ugotowane, dodaj odrobinę wody i gotuj jeszcze trochę. Wyłącz ogień i pozwól mu odpocząć przez co najmniej 5-10 minut.

Jak gotować kleisty ryż:

Kleisty ryż jest podstawą w regionie Issan (północny-wschód) i Laosie. Podawany jest na
stół w jednym dużym lub kilku pojedynczych koszach z pokrywkami, owiniętych w liść
bananowca lub coraz częściej, w folię spożywczą. Ryż ten charakteryzuje się szerokim i
krótkim ziarnem, które skleja się ze sobą podczas gotowania – zawdzięcza to dużej ilości
amylopektyny. Tradycyjny lepki ryż gotuje się w specjalnym koszu do gotowania na parze,
który stoi na naczyniu w kształcie gruszki z wrzącą wodą. Ryż obraca się w koszu przez

około trzy czwarte czasu gotowania, aby zapewnić równomierne parowanie. Większość z
nas takich rzeczy nie ma, więc najłatwiej ugotować go w parowarze .

Namocz jedną miarkę ryżu (powiedzmy kubek) w misce zimnej wody na 3 godziny. Odcedź i
wypłucz w świeżej wodzie. Zagotuj wodę w podstawie parowaru. Namoczony i wypłukany
ryż włóż do czystej gazy (pieluchy tetrowej) i umieścić na górnym poziomie parowaru.
Upewnij się, że ryż jest równomiernie rozłożony. Gotuj na parze pod przykryciem około 20
minut. Powinien być miękki i lepki, ale nie papkowaty.

Możesz też zrobić to w kuchence mikrofalowej. Ryż namocz przez 15-20 minut w zimnej
wodzie, a następnie wypłucz kilka razy, aż woda będzie czysta. Ryż włóż do miski
przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej i gotuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Wyjmij z kuchenki mikrofalowej, wymieszaj, a następnie gotuj ponownie przez kolejne 3
minuty. Powinien wyglądać na półprzezroczysty i być konsystencji jak wyżej opisany. Jeśli
nie, zamieszaj ponownie, daj jeszcze na kilka kilka minut.

Ryż zazwyczaj podwaja swoją objętość po ugotowaniu, więc 125 g nieugotowanego daje
około 250 g ugotowanego, co wystarcza dla 2-4 osób, gdy podaje się go razem z innymi
potrawami.

Similar Posts